Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Kost og måltidspolitik

Kost og Måltidspolitik i Mejsebo 

I Mejsebo har vi madordning for alle indskrevne børn, dette betyder at alle børn i Mejsebo får serveret sund frokost og 2 mellemmåltider.  Derudover er der tilbud om morgenmad for de børn der ikke har spist hjemmefra. 

Madordningen har ud over at børnene skal have dækket de basale behov, også et pædagogiske formål, hvilket implicerer flere medspillere som har en vigtig rolle i madordningen så som: børnene, det pædagogiske personale, køkkenpersonale, og lederen. Vi kalder det "det pædagogiske måltid". 

Det pædagogiske måltid har til formål at udvikle børnenes "mad mod".

Der vil blive taget hensyn til, hvis barnet ikke spiser svinekød og der vil blive tilbudt et andet alternativ. Hvis der skal tages særlig kosthensyn vedr. allergier, skal der kunne fremvises lægeerklæring som I bedes indhente hos egen læge angiv blot Mejsebo´s ean.nr. 5798008984082.

Betydningen af de forskellige roller:

  • Køkkenpersonalets roller er at tilbyde varieret og indbydende anrettet måltider, hvor børnene får mulighed for at stifte bekendtskab med forskellige smagsnuancer og konsistenser, hvilket har betydning for at børnene kan stimulere og udvikle deres smagssans, mundmotorik og lugtesans. 

Det er den kostfaglige assistent, der bestemmer menuen til madplanen, børn og personale må gerne komme med ønsker/forslag til madplanen. Den kostfaglige assistent skal, i det omfang det kan lade sig gøre, inddrage børnene i fx at få lov til bestemme menuen den dag de har fødselsdag, samt være med til fx at skrælle grøntsager til de forskellige måltider. Til fødselsdage er det også køkkenpersonalet, når det bliver holdt i Mejsebo, der sørger for at bage boller/kanelsnegl samt tilbehør. Børnene er selv med til at bestemme hvad de vil have serveret når der holdes fødselsdag.

Alle basisvarer skal så vidt muligt være økologiske og skal følge fødevarestyrelsens anbefalinger så som fx flere fuldkorns produkter og grove grøntsager. 

Den kostfaglige har ansvaret for at lægge madplanen ud på AULA til tiden, så det er synligt for forældrene hvad børnene får serveret i løbet af dagen/måneden. 

  • Køkkenmedhjælperens rolle er at gå til hånde og evt. forberede til måltider til dagen efter, lave eftermiddags måltidet samt lukke køkkenet, så det er i rydelig stand til dagen efter. 
  • Det pædagogiske personalets rolle er, at være rollemodeller for børnene ift. måltidet, hvilket betyder at personalet smager/spiser et pædagogisk portion af det mad som bliver serveret, samt opmuntrer børnene til at smage/spise maden. Personalet skal omtale maden positiv. 

Det er ikke acceptabelt, at omtale maden negativt eller lade sine egne private holdninger til maden komme til udtryk i børnenes påhør. Personalet må gerne give den kostfaglige tilbagemelding på maden, vær dog opmærksom på, at det kun er personalet fra kostrådet der  taler ed den kostfaglige. 

  • Lederens rolle, er at have det overordnede ansvar, fx det budget som den kostfaglige har til rådighed. 

Dagens gang med det pædagogiske måltid:

Morgenmad: 

Morgenmaden tilbydes fra 6.30 - 7.20 for de børn, der ikke har haft mulighed for at spise hjemmefra. Morgenmaden består af havrefras eller havregryn med mælk.

Formiddagssnack:

Serveres fra kl. 9 og består af hjemmebagt boller, franskbrød, knækbrød eller rugbrød med smøreost/smør samt vand at drikke. 

 Frokost:

Serveres kl. 11 og kan bestå af enten varm mad eller smør selv rugbrød.

Når der er smør selv rugbrød serveres der 2 - 3 slags pålæg og altid 1 - 2 slags grønt.

Ifølge fødevarestyrelsen anbefales det, at et vuggestuebar spiser ca. 6 kvarte (det svarer til 1,5 skive rugbrød) med varieret pålæg/grønt. ift. børnehavebørn anbefales det at man tilbyder det der svarer til 2 skiver rugbrød med varieret pålæg/grønt. 

Mængden af pålæg skal svare til, at det dækker rugbrødet fx 1 skive hamburgerryg eller 2 skiver mindre str. pålæg sådan så det dækker det ½ skive rugbrød. 

Når der serveres varm mad, kan den bestå af vegetar retter, supper, grød, kød og fiskeretter. Mængden af den serverede mad, skal svare til, at børnene kan få tilbudt 2 mindre portioner mad, hvis de har behov for det. 

Ifølge fødevarestyrelsen skal børn have 50 gram kød om dagen. 

Der serveres vand til frokost. 

Eftermiddagssnack: 

Serveres ca. kl. 14 og kan fx bestå af: brød, frugt og grønt. Der tilbydes mælk og vand. 

De dage hvor der serveres vegetar retter eller suppe skal er tilbydes brød med pålæg til eftermiddagssnacken. 

 

I Mejsebo har vi et kostudvalg der består af: ledelsen, køkkenet og en repræsentant fra hvert teams. der bliver afholdt møder med jævne mellemrum, hvor der drøftes forskellige emner som har relevans for det pædagogiske måltid. 

Ved fravær af den kostfaglige, dækker køkkenmedhjælperen arbejdsopgaverne. Der serveres kun rugbrød og pålæg med grønt til. 

Ved alle vores måltider samtaler vi med børnene om hvad vi får serveret og får øvet selvhjulpenhed ved at de selv får lov til at øse/tage fra fadene/skålene samt hælde op fra kander. 

 

Dokumenter